Over mijzelf, mijn drijfveren en mijn dienstverlening

Korte bio:

Hoi. Ik ben Thomas Kalkman. Gepassioneerd natuurfotograaf met een uitgesproken voorkeur voor minimalistische, futuristische en surrealistische macrofotografie. Ik studeer fiscaal recht aan de universiteit Leiden. Naast natuurfotografie en rechten heb ik belangstelling voor kunstgeschiedenis, filosofie, mycologie (paddenstoelenkunde) en als klap op de vuurpijl theoretische wiskunde. Maar of dat hier ter zake doet is natuurlijk de vraag. Ik vind het niettemin leuk om het even met je te delen. 


Ik publiceer van tijd tot tijd iets in een praktijkboek of tijdschrift met betrekking tot natuurfotografie. Ook neem ik wel eens deel aan een natuurfotowedstrijd. In 2016 werd ik eerste in de categorie voor jongeren t/m 25 jaar van de prestigieuze Roots Natuurfotowedstrijd. Bovendien wist ik tijdens het NK Natuurfotografie van 2017 een ’’bronzen plak’’ in de wacht te slepen.


Wat drijft mij:

Natuurfotografische ontwikkeling staat voor mij voorop. Als natuurfotograaf probeer ik mij voortdurend te ontwikkelen met als doel het scheppen van creatieve natuurfoto’s, die niet alleen mij inzicht bieden in de schoonheid en diversiteit van de natuur, maar anderen ook. Creatieve natuurfoto's beginnen met originele ideeën. Ten einde die originele ideeën te laten ontspruiten aan mijn geestesoog laat ik me primair inspireren door de natuur. Ook vergaap ik me af en toe aan de portfolio's van (gerenommeerde) (natuur)fotografen. Ik houd me niet alleen met het fotografisch hier en nu bezig. 


Ik duik ook graag in het verleden. Hoe heeft het medium fotografie zich ontwikkeld? Het picturalisme, een eind 19e-/begin 20e-eeuwse stroming waarvan de vertegenwoordigers zich ten doel hadden gesteld het medium fotografie dat tot dan toe werd beschouwd als louter registrerend (reproductief) te verheffen tot kunstvorm, is bijvoorbeeld heel interessant en inspirerend. 


Bovendien bieden niet alleen de beelden van fotografen uit heden en verleden inspiratie. Ook bij andere vormen van beeldende kunst ga ik graag te rade. Ik kan uren kijken naar de schilderijen van Leidse fijnschilders, 19e-eeuwse impressionisten en 20e-eeuwse surrealisten, om maar een paar stromingen te noemen. Daarnaast vormt (klassieke) muziek ook een enorme inspiratiebron. Hou je van Bach? Ik wel. Ik probeer de structuur en harmonie van zijn muzikale werk soms te verdisconteren in een beeld. Je kunt het je zo gek niet bedenken.


Al die stukjes inspiratie probeer ik vervolgens samen te brengen, te smeden tot een origineel idee en dat idee vervolgens om te zetten in een creatieve natuurfoto. Het maken van de vertaalslag tussen origineel idee en creatieve natuurfoto is minstens even lastig als het denkwerk. Voor het maken van die vertaalslag, het eigenlijke fotograferen, maak ik gebruik van in de ogen van de meeste natuurfotografen zeer eenvoudige apparatuur. Is dat erg? Neen. Peperdure apparatuur is allerminst noodzakelijk om tot interessante resultaten te komen binnen de natuurfotografie. De vindingrijkheid en creativiteit van de natuurfotograaf, zijn (afwijkende) kijk op de natuur die hij verdisconteert in zijn beelden, vormen de sleutel tot aansprekende en onderscheidende natuurfoto’s.       


Contact:

Als je met betrekking tot dit verhaal of mijn portfolio een vraag hebt, tegen betaling een of meer van mijn beelden zou willen gebruiken of door mij begeleid zou willen worden ten einde je te ontwikkelen tot creatief natuurfotograaf stuur mij dan een mailtje via onderstaand email-adres:


thomaskalkman1993@gmail.com

Natuurfotocoaching:

Op de voorpagina heb ik het over fotocoaching. Dat is precies waar het op neer komt. Ik werk niet met grote groepen. Bovendien stel ik me niet ten doel om je een paar regeltjes bij te brengen. Nee. Voor mij staat voorop je te helpen in je ontwikkeling tot creatief natuurfotograaf.

Ik begeleid ambitieuze (beginnende) natuurfotografen individueel. Ik breng je aan de hand van theorie en praktijk de belangrijkste principes binnen de fotografie in het algemeen en de natuurfotografie in het bijzonder bij. Dit doe ik gedeeltelijk aan de hand van een door mij geschreven en voorafgaand aan de cursus aan je uit te reiken syllabus getiteld ''Echte Natuurfotografie'', waarin ik je op treffende, komische en bovenal duizelingwekkende wijze in aanraking laat komen met de facetten die het proces van doorsnee natuurfotograaf naar creatief natuurfotograaf kenmerken. 

Wil jij je ontwikkelen tot creatief natuurfotograaf? Wil jij dat in relatief korte tijd doen? Wil jij je dolgraag onderscheiden van andere natuurfotografen? Wil jij eervolle vermeldingen en prijzen in de wacht slepen met je natuurfoto's? Wacht dan niet langer! Stuur mij een email en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op. Een workshop wordt op jouw wensen afgestemd. Voor mij is het zaak om de aanzet te geven tot het door jou ontwikkelen van een eigen stijl, uit die eigen stijl voldoening te putten en last but not least ook nog bewondering in de vorm van complimenten, nominaties, eervolle vermeldingen en prijzen te oogsten.       

 

Neem ook hier een kijkje:

Los van alles hierboven. Neem zeker ook even een kijkje op https://intospacefiction.jimdosite.com. Deze ''satelliet-website'' is gewijd aan een van mijn creatieve natuurfotografische experimenten. 


Bovendien houd ik mij samen met een andere fotograaf, Thom Traets, bezig met creatieve architectuurfotografie op https://foto-architecten.jimdofree.com. Neem ook hier zeker even kijkje.  

   

Met vriendelijke groet,


Thomas Kalkman